Miért erősebb a haszonélvezeti jog, mint a tulajdonjog? Egyáltalán erősebb?

Internetes fórumok gyakori vitatémája (najó, talán nincsenek annyira ádáz viták, mint Norbi házassági tanácsadása körül), hogy a haszonélvezeti jog erősebb-e a tulajdonjognál. Ha egy okos döntéssel felvett hitelből lakásba fektetünk be, vagy ha a gyermekünknek szeretnénk ingatlant vásárolni, és még számtalan hasonló esetben mindenképpen érdemes megfontolnunk haszonélvezeti jog alapítását is. Hogy miért? Olvass tovább, és kiderül!

 

Vigyázat, spoiler!

Vágjunk is a közepébe: a haszonélvezeti jog igazából nem erősebb a tulajdonjognál, de csak azért nem, mert ebben a formában nem igazán értelmezhető a kérdés.

De akkor mi is az a haszonélvezeti jog?

A haszonélvezeti jog ugyanis gyakorlatilag a tulajdonjog részjogosítványainak más általi gyakorlását jelenti. Kicsit érthetőbben: ha van haszonélvező, akkor bizonyos jogokat, amelyek egyébként a tulajdonost illetnék meg, időlegesen (amíg a haszonélvezeti jog fennáll) a haszonélvező gyakorolhat. Például a haszonélvezető döntheti el, hogy ki lakhat az ingatlanban.
Sőt, ezek a részjogosítványok a haszonélvezőt még a tulajdonossal szemben is megilletik, ami megmagyarázza, hogy miért vélekednek sokan úgy, hogy a haszonélvezeti jog, még a tulajdonjogtól is erősebb.

Szükséges-e a haszonélvező hozzájárulása az ingatlan értékesítéséhez?

Az ingatlan értékesítése, magának a tulajdonjognak az átruházása megmarad a tulajdonosnál, azt a haszonélvezeti jog nem befolyásolja, így a tulajdonos a haszonélvező beleegyezése nélkül is, kizárólag a saját döntése alapján bármikor eladhatja az ingatlant.

Hogyan védi mégis a haszonélvezeti jog a haszonélvezőt?

A tulajdonos bár a fentiek szerint a haszonélvezető akaratától függetlenül bármikor eladhatja az ingatlant, azonban ezzel a haszonélvezeti jogot nem tudja töröltetni, megszüntetni, a haszonélvező továbbra is haszonélvező marad, így a lakást az új tulajdonossal szemben is jogosult lesz használni, hasznosítani!

Azaz ha az a célunk, hogy ténylegesen mégiscsak szükség legyen a mi döntésünkre is eladás esetén (például gyermekünk a mi beleszólásunk nélkül a gyakorlatban mégse tudja eladni a tőlünk kapott ingatlant), érdemes okos döntés hoznunk és haszonélvezeti jogot bejegyeztetnünk, hiszen anélkül, hogy lemondanánk-e jogunkról, ténylegesen eladhatatlan lesz az ingatlan.

Ahogyan hitelek, személyi kölcsönös, biztosítások vagy éppen megtakarítások világában, úgy a jogi kérdésekben is kulcsfontosságú, hogy okos döntést hozzunk. Kövesd továbbra is a www.okosdontes.hu cikkeit, hogy a döntésed a jövőben is okos lehessen!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd

Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd

https:///www.drecsedy.hu
www.facebook.com/drecsedy

Amit a haszonélvezeti jogról tudni akartál!